
Dziś przedstawiamy przepis na zupę z mango z chipsem makaronowym 👌
Składniki:
2 kolby kukurydzy
1,5 l wody
1 mango
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
1/2 papryczki chilli
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu
100 g makaronu krajanka „Arc-Pol Makarony”
olej
Przygotowujemy chipsy z makaronu:
Makaron krajankę „Arc-Pol Makarony” gotujemy al dente. Odcedzamy.
Na rozgrzanej patelni układamy papier do pieczenia (kwadraty wielkości 10×10), na papier sypiemy pół łyżki startego parmezanu. Na ser dodajemy 1 łyżkę ugotowanego makaronu, a na niego znów 1/2 łyżki parmezanu. Każdy chips przykrywamy drugim papierem. Smażymy do momentu,aż chipsy delikatnie się zarumienią.
Przygotowujemy zupę:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli. Cebulę oraz posiekany czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kolby kukurydzy odkrawamy i dodajemy do cebuli. Dolewamy wodę. Gotujemy na wolnym ogniu.
Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy 30 minut ,aż kukurydza zmięknie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy kurczaka. Po zakończeniu gotowania kurczaka wyjmujemy z zupy,a pozostałe składniki miksujemy na krem.Przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!