
Składniki:
1/2 szklanki makaronu Farfalle „Arc-Pol Makarony”
1 jabłko
200 g filetów śledziowych
1/3 szkl. suszonej żurawiny
1 biała rzodkiew
1 łyżka soku z cytryny
2 garście sałaty
SOS DO SAŁATKI:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron Farfalle „Arc-Pol Makarony” gotujemy al dente.
Przygotowujemy sos do sałatki:
majonez, musztardę, cynamon, sól i pieprz mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy sałatkę:
Śledzie wyciagamy z oleju, suszymy i kroimy na mniejsze części. Jabłko kroimy w większą kostkę. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Białą rzodkiew obieramy i kroimy.Żurawinę należy sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na talerz wykładamy naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle „Arc-Pol Makarony”, rzodkiew, śledzie, jabłko,a górę posypujemy żurawiną. Przed podaniem polewamy sosem.